Nieuws augustus 2021

Nieuws  — do. 5 aug. 2021

Nieuwe telg.
Deze maand mogen als nieuwe telg in ons assortiment Venneweg 50-51-52 aan u voorstellen. Ontworpen en gebouwd in de tweede helft van de jaren ’20, (1920) staat het grote voorbeeld van deze rij van 3 woningen nog immer fier overeind. Over de bouwkundige en architectonische aspecten delen we het nodige in de beschrijvingen op de productpagina, dus willen we in dit artikel eens wat verder ingaan op de ontwikkelingsachtergronden.

Vind hier de productpagina: Venneweg 50-51-52

Het proces.
Bij Markenburg gaan we voor onze assortimentsproducten altijd uit van de werkelijke situatie. We kiezen doorgaans gebouwen en objecten uit om in model na te maken waarvan we ook verwachten dat we ze keurig recreëren kunnen. Eén van de dingen om rekening mee te houden is de diverse productie en ontwikkelingsmethoden die we tot onze beschikking hebben en wat we daarmee allemaal kunnen maken. Maar tevens proberen we vooral een vertalende rol aan te nemen tussen de werkelijke situatie en de modelbouw situatie, zonder daarbij op de stoel van de architect te gaan zitten. We hebben die kennis wel in huis, maar wij willen niet zo zeer gaan over mooi en niet mooi, Wij recreëren graag de werkelijke situatie in model.
Toch is het kiezen niet alleen om die redenen soms best een uitdaging. Om te zorgen dat een project niet al in een vroeg ontwikkelingsstadium sneuvelt moeten we immers ook in staat zijn voldoende informatie van het werkelijke gebouw te verzamelen, wat in dit geval mede mogelijk werd gemaakt doordat we van bewoners uitgebreid foto’s mochten maken van deze woningen. Daarnaast worden alle gearchiveerde gegevens opgevraagd, denk aan archief foto’s en bouwtekeningen, al bleek dat in deze casus veel wachten op een spaarzame hoeveelheid informatie. Toch geven de meer dan 500 ter plaatse gemaakte foto’s een goed beeld van hoe de rij van 3 woningen precies in elkaar steekt, anno 2019. Inderdaad bijna 3 jaar voorafgaand aan het uitbrengen van het model.
Het vertalen van de foto’s in tekeningen is immers altijd een complexe taak die veel tijd en energie vraagt. Maar bij een zorgvuldig ontworpen rijtje jaren ‘20/’30 woningen, met eindeloos veel houten en gemetselde details, werd de klus om dat in model te vertalen met een veelvoud complexer. Dat er in de decenia tussen 1930 en 2020 nog eens uitgebreid aan de panden is bijgebouwd en aangeknutseld maakte de vertaling naar model niet eenvoudiger. Hele reeksen van tests, denkwerk, overleggen, proberen, vallen en opstaan is bij ieder detail in model uitgebreid aan bod geweest. We betrapten ons soms zelfs op uiteenlopende emoties. Waar we ons wel eens bij voorbaat verheugen om een product aan u te mogen voorstellen, wat we ook zeker met deze rij woningen met regelmaat ervaren hebben, voelde we zo nu en dan ook momenten aan het andere uiterste van het spectrum.
Uiteraard had een rijtje jaren ’60 woningen in model uitwerken een stuk eenvoudiger geweest, maar die hebben we al, bijvoorbeeld in ons thema Oranjelaan. We waren in deze casus opzoek naar uitbreiding voor het thema Venneweg, dat gespecialiseerd wordt op jaren ’20 en ’30 bebouwing. Nu kunnen we proberen om de “eenvoudigste” voorbeelden uit die tijd te kiezen, al blijft dat in dit geval zoeken naar zoiets als een eenvoudige ruimte raket. De jaren ’20 en ’30 kenmerken zich immers door bijzonder sierlijke en daarmee tevens complexe architectuur. Wie dat aanvult met niet altijd even consistente woningverbeteringen en uitbreidingen vindt daar een totale puzzel van fors formaat. Misschien is daarom de vreugde momenteel nog wel iets meer intens, nu ook deze vertaling van de werkelijkheid ons aardig gelukt lijkt te zijn.

Verder.
We zijn inmiddels alweer druk doende met projecten die we hopelijk binnenkort aan u mogen voorstellen, maar desalniettemin vernemen we natuurlijk graag wat u van deze nieuwe aanwinst in ons assortiment vindt.
Laat het gerust weten op de fora of onze Facebookpagina


Zoeken op een specifieke schaal kan eenvoudig met de filteropties op de hoofdpagina van de Markenburg webwinkel. Scroll naar beneden en vul links onder de gewenste schaal in. Druk dan op "filter toepassen".

Venneweg 50-51-52 voorzijde
Venneweg 50-51-52 voorzijde

Een greep uit de vele handmonsters en tests
Een kleine greep uit de vele handmonsters en tests

Venneweg 50-51-52 achterzijde
Venneweg 50-51-52 achterzijde