Venneweg 50-51-52

Personaliseren



Hoogtepunten

  • Afmetingen zijn weergegeven onderaan deze pagina
  • Op verlichting voorbereid
  • Wanden zijn niet licht doorlatend
  • Model is vervaardigd uit duurzaam hergebruikt karton met hoge dichtheid
  • Realistische kleurstellingen
  • Materiaal is door en door gekleurd met hoge weerstand tegen kleurvervaging
  • Vanaf fabriek licht "vervuild"
  • Onderdelen passing tot op 0.1mm nauwkeurig

Bestellen

Meer informatie

Achtergrondinformatie:
Woningen gebouwd in, of in ieder geval geïnspireerd op, de bouwstijl van de jaren '20 en '30, zijn in de decennia omstreeks 2020 bovengemiddeld in trek. Zo ook deze rij van 3 woningen gebouwd in 1927. Originele jaren '30 woningen, zoals dat bij de makelaardij genoemd wordt. De aantrekkingskracht ligt in dit geval tevens aan de locatie (Amstelveen op fietsafstand van de Amsterdamse Zuidas) en de positie aan het water, wat ook de huisnummering van deze rij verklaart. Niet zichtbaar, maar wel bekend is dat sommige families al meer dan 50 jaar met groot genoegen in één en het zelfde huis wonen. Wel zichtbaar in bouwkundig opzicht is dat aan sommige huizen flink is verbouwd, zodat de woning mee veranderd is met de levensloop van de bewoners. Doorgaans zodat men er langer met genoegen kan wonen. Het verbouwen zet in architectonisch opzicht wel druk op de situatie. Waar deze woningen in de jaren '20 en '30 met grote zorg ontworpen zijn, zijn de aanbouwen en overige wijzigingen ongetwijfeld praktisch van aard, maar zelden geheel in lijn met de oorspronkelijke ontwerp filosofie. Bij architecten kon en kan nog immer het principe gelden "functie volgt vorm", ofwel hoe het er uitziet is belangrijker dan hoe het gebruikt kan worden. En dat idee wordt ergens wel gewaardeerd gezien de populariteit van dit type huizen.

Bouwkundige details:
Ontworpen en gebouwd in de jaren ’20. Dus met de inzichten van bijna 100 jaar geleden. In esthetisch opzicht, volgens velen, lovenswaardig. Maar in praktisch opzicht na verloop van decennia wel verbeterbaar. Dubbel glas heeft de kleine ruitjes in de kozijnen verdrongen voor enkelvoudige grotere glasoppervlakten en de CV heeft niet alleen de kolenkachels doen verdwijnen maar in sommige gevallen ook de gehele schoorsteen. Intussen zijn ook sommige aan de panden vast gemetselde plantenbakken veranderd of verwijderd. Maar de letterlijk grootste veranderingen vinden we in de achtertuinen en op het dak, in de vorm van uitbouwen en dakkapellen. Zo toont alleen het houtwerk op de zijgevel van huisnummer 52 nog een herinnering aan het verdwenen stolp dak. Het argument voor meer volume aan binnenruimte wint het van de oorspronkelijke esthetisch gebalanceerde ontwerpfilosofie. Bewoners gaan daarmee voor de lijn "Vorm volgt functie".

Specificaties

Afmetingen op schaal 1:160 (N)
ca. 82B x 116L x 66H mm.
Afmetingen op schaal 1:87 (H0)
ca. 150B x 213L x 121H mm.
Aantal (bouwpakketten) per verpakking
1
Artikelnummer
02VNW06

Bijlagen

Handleiding met tips, bouwbeschrijving en foto's