Perronkop Bmr01

Personaliseren
Hoogtepunten

  • Afmetingen c.a. 56B x 85L x 9H mm. (bij schaal 1:160) Meer maten onderaan de pagina.
  • Model is vervaardigd uit duurzaam hergebruikt karton met hoge dichtheid
  • Realistische kleurstellingen
  • Materiaal is door en door gekleurd met hoge weerstand tegen kleurvervaging
  • Vanaf fabriek licht "vervuild"
  • Onderdelen passing tot op 0.1mm nauwkeurig

Bestellen

Meer informatie

Achtergrondinformatie:
Perrons zijn er al sinds het begin van de spoorwegen, maar de gebruikte materialen verschillen van periode tot periode. Waar de eerste exemplaren houten perronranden kenden, bleek dat makkelijk te verrotten en moeilijk te onderhouden. Zodoende werd er al snel, zo rond 1850, overgestapt naar metselwerk perronranden. In het begin met een sierlijke maar arbeidsintensieve rollaag. Niet veel later, ongeveer vanaf 1920 werd een eenvoudige betonnen rand op de metselwerk perronwanden geplaatst. Dit was ook de periode dat men betonnen 30x30 cm tegels is gaan gebruiken want dat waren voor 1900 nog altijd klinkers, grind of soms kasseien. Vanaf c.a. 1960 werden de volledig betonnen perronranden geïntroduceerd. Die zijn veel sneller op te bouwen en verdringen daarmee de gemetselde variant. Tot anno 2020 zijn er gemetselde perronranden te vinden geweest in Nederland, maar bij renovaties worden ook die voor de betonnen elementen ingewisseld. Ook doen de geleide tegels sinds c.a. 1980 hun intreden. De Markenburg module perrons met metselwerk perronrand zijn gebaseerd op de perrons zoals die vanaf c.a. 1920 in Nederland gemaakt en tot c.a. 1980 gebruikt werden. Dus met gemetselde perronrand afgewerkt met betonen bovenrand, 30 x 30 tegels en zonder de later in gebruik genomen geleide tegels. Dat laatste maakt deze modulaire perronelementen ook universeel geschikt voor zowel eiland- als zij perrons.

Bouwkundige details:
Enkele van de kenmerkende onderdelen van de gemetselde Nederlandse perrons zijn uiteraard de met roodbruine waalformaat bakstenen, doorgaans in steensverband opgemetselde, perronranden. Het loopvlak van het perron is met 30x30 cm betonnen stoeptegels belegd. Ook details zoals bijvoorbeeld een trap of abri worden in bijpassende stijl uitgevoerd. De breedte van de Markenburg module perrons is gebaseerd op de railgeometrie van Peco code 55. Maar zijn even goed te gebruiken in combinatie met andere railsystemen.

Voor meer informatie over de Markenburg module perrons raden we aan ook de toelichting te downloaden. Dit kan gratis bij: "Bijlagen" op deze pagina. In deze toelichting wordt onder meer stilgestaan bij de koppelingsmogelijkheden en de typering/codering van de verschillende segmenten.

Specificaties

Afmetingen op schaal 1:160 (N)
c.a. 56B x 85L x 9H mm.
Afmetingen op schaal 1:87 (H0)
c.a. 103B x 156L x 17H mm.
Aantal (bouwpakketten) per verpakking
1
Artikelnummer
03MPB32

Bijlagen

Handleiding met tips, bouwbeschrijving en foto's