Perronoverkapping op T staander

Personaliseren
Hoogtepunten

  • Afmetingen c.a. 56B x 162L x 26H mm. (bij schaal 1:160) Meer maten onderaan de pagina.
  • Model is vervaardigd uit duurzaam hergebruikt karton met hoge dichtheid
  • Realistische kleurstellingen
  • Materiaal is door en door gekleurd met hoge weerstand tegen kleurvervaging
  • Vanaf fabriek licht "vervuild"
  • Onderdelen passing tot op 0.1mm nauwkeurig

Bestellen

Meer informatie

Achtergrondinformatie:
Deze perronoverkapping op T staanders zijn gebouwd rond 1912, toen het nog gebruikelijk was om welstaal in platen aan elkaar te klinken tot de gewenste constructie ontstond. De T staander is niet toevallig ontstaan. De wens was immers om geen kolommen langs de perronrand te hebben staan, zodat mensen makkelijk en snel konden in- en uitstappen. Zowel de staalconstructie als het houten dakbeschot geven de overkapping karakter, dat vooral vanuit het reizigers perspectief goed te beleven is.

Bouwkundige details:
De T staanders hebben naast voordelen voor de gebruikers van het perron ook een nadeel in de uitlijning. De armen van de T staander vormen een lichte V vorm zodat neerslag die op het dak valt in het midden verzameld wordt in de goot en via regenpijpen kan worden afgevoerd. Maar de armen perfect symmetrisch krijgen, zowel per staander als bij de staanders onderling bleek moeilijker dan bij conventionele constructies met staanders op de hoeken en buitenlijnen. Zo zien we ook bij het grote voorbeeld in Gent (B) dat de dakrand over de lengte genomen eerder een glooiende dan een rechte lijn aanhoudt.

De Markenburg overkapping op T staander is goed te gebruiken in combinatie met de type B perronsegmenten. Wel zal met het plaatsen van de overkapping rekening gehouden moeten worden met eventuele perroninrichting, zoals trappen en abri’s. De hart op hart afstand van de T staanders bedraagt 74 mm in schaal 1:160 en 139 mm in schaal 1:87. Combinatie uitzonderingen zijn Bet03, vanwege de grote abri en Bet06, vanwege de lift.

Deze set bevat een linker en rechter kopsegment met in totaal 3 T staanders. Tussensegmenten 03MPB21 kunnen naar eigen inzicht worden toegevoegd om de overkapping langer te maken.

Specificaties

Afmetingen op schaal 1:160 (N)
c.a. 56B x 162L x 26H mm.
Afmetingen op schaal 1:87 (H0)
c.a. 103B x 297L x 48H mm.
Aantal (bouwpakketten) per verpakking
1 "linker kop" en 1 "rechter kop"
Artikelnummer
03MPB20

Bijlagen

Handleiding met tips, bouwbeschrijving en foto's