Voordeelpakket kleine Overlaatbrug

Personaliseren
Hoogtepunten

  • Afmetingen c.a. 78B x 195L x 39H mm. (Bij 1:160) Meer maten onderaan de pagina
  • Op verlichting voorbereid
  • Model is vervaardigd uit duurzaam hergebruikt karton met hoge dichtheid
  • Realistische kleurstellingen
  • Materiaal is door en door gekleurd met hoge weerstand tegen kleurvervaging
  • Vanaf fabriek licht "vervuild"
  • Onderdelen passing tot op 0.1mm nauwkeurig

Bestellen

Meer informatie

Achtergrondinformatie:
De Overlaatbrug is een brug die, zoals de naam al aangeeft, over een overlaat ligt. Dergelijke bruggen werden ook gebouwd over kleine rivieren, moerassen en andere waterrijke gebieden. Bruggen van dit type konden lengten bereiken van meer dan 880 meter met in dat geval 53 identieke overspanningen, maar ook werd dit type brug gebouwd met minder overspanningen en kortere totale lengten. Van dit type brug zijn nog steeds exemplaren te vinden in het Nederlandse landschap, al zijn niet allemaal meer in actieve dienst als spoorbrug. Maar bijvoorbeeld wel als fietsbrug.

Bouwkundige details:
De landhoofden van deze brug bestaan uit steens metselwerk geaccentueerd met natuursteen elementen. De liggers bestaan uit welstaal dat in een veelvoud van kruisverbanden aan elkaar is geklonken. De liggers vallen deels in het brughoofd, waardoor het brugdek gelijk komt te liggen met het dek van het brughoofd. Hierdoor hoeft er alleen nog rails op gelegd te worden die op de brughoofden voorzien kan worden van een ballastbed. De brug is geschikt voor dubbel spoor met een vrije overspanning van c.a. 90mm (schaal 1:160) Daarnaast bevindt zich in ieder landhoofd een overkluizing met een breedte van c.a. 9mm. In het schaalmodel is het bruggehoofd voorbereid op 2 lichtpunten in de overkluizing.

Specificaties

Afmetingen op schaal 1:160 (N)
c.a. 78B x 195L x 39H mm. Hoogte onderkant rails t.o.v. maaiveld c.a. 32 mm. Vrije doorgang onder de brug c.a. 29 mm. Dikte van het brugdek c.a. 3 mm. H.o.H. afstand van de sporen c.a. 28 mm.
Afmetingen op schaal 1:87 (H0)
c.a. 143B x 359L x 72H mm. Hoogte onderkant rails t.o.v. maaiveld c.a. 59 mm. Vrije doorgang onder de brug c.a. 53 mm. Dikte van het brugdek c.a. 6 mm. H.o.H. afstand van de sporen c.a. 52 mm.
Aantal compartimenten voor de verlichting op schaal 1:160 (N)
2
Aantal compartimenten voor de verlichting op schaal 1:87 (H0)
2
Aantal (bouwpakketten) per verpakking
2 bruggehoofden en 2 liggers
Artikelnummer
03OLB04

Bijlagen

Handleiding met tips, bouwbeschrijving en foto's
Handleiding met tips, bouwbeschrijving en foto's