Knijpstuw

Personaliseren
Hoogtepunten

  • Afmetingen zijn weergegeven onderaan deze pagina
  • Wanden zijn niet licht doorlatend
  • Model is vervaardigd uit duurzaam hergebruikt karton met hoge dichtheid
  • Realistische kleurstellingen
  • Materiaal is door en door gekleurd met hoge weerstand tegen kleurvervaging
  • Vanaf fabriek licht "vervuild"
  • Onderdelen passen tot op 0.1mm nauwkeurig

Bestellen

Meer informatie

Achtergrondinformatie:
Een knijpstuw is een eenvoudige stuw zonder beweegbare onderdelen, die regelmatig wordt toegepast in sloten en beken. Het water opstuwen heeft verschillende functies. Zoals: - Water bergen in natte periode om zo droge perioden beter te kunnen doorstaan.
- De grondwaterstand verhogen in de omgeving. Soms wel tot 400 meter afstand van de stuw, afhankelijk van de grondsoort en het hoogteverloop.
- Snelheid van het waterafvoeren vertragen.
- Het reguleren van de hoeveelheid water die wordt afgevoerd. Dat laatste gebeurd door de V vormige opening.
Bij een beetje boventallig water zal er een kleine hoeveelheid door de stuw stromen, terweil bij hoge waterstanden automatisch naar verhouding meer water door de stuw stroomt. Bij lage waterstanden zal er geen water door de stuw stromen. De exacte plaats van de opening is daarbij van het grootste belang. De Markenburg knijpstuw wordt met een kleine voetgangersbrug geleverd. Deze zal niet nodig zijn voor het bedienen van de stuw gezien dit type stuw geen bewegende onderdelen heeft, maar kan evengoed een persoon helpen aan de overkant van de sloot te komen. Denk aan boeren, boswachters en mensen van het waterschap. De brug is door de basale uitvoering niet bedoeld voor toeristen of forensen.

Bouwkundige details:
Kleine stuwen zoals de knijpstuw worden veelal gebouwd met houten planken/balken die aan de bovenkant met elkaar verbonden zijn met een dwarsbalk. Ook langs de opening is de versteviging aanwezig zodat alle staande balken één geheel vormen en zo de waterdruk kunnen opvangen. De bruggen inclusief de reling zijn doorgaans gemaakt van gegalvaniseerd staal. Het loopvlak bestaat uit roosterplaten op een constructie van gegalvaniseerd stalen liggers. Zo kunnen er geen plassen ontstaan die corrosie of gladheid in de hand zouden kunnen werken.

Landschapselementen op de foto's van de stuw zijn niet inbegrepen.

Specificaties

Afmetingen op schaal 1:160 (N)
Stuw 2.4B x 40L x 20H mm. Brug 6B x 45L x 8H mm.
Afmetingen op schaal 1:87 (H0)
Stuw 2.4B x 74L x 40H mm. Brug 10B x 82L x 14H mm.
Afmetingen op schaal 1:220 (Z)
Stuw 2.4B x 29L x 20H mm. Brug 4B x 32L x 6H mm.
Aantal (bouwpakketten) per verpakking
1
Artikelnummer
03KCW06

Bijlagen

Handleiding met tips, bouwbeschrijving en foto's