Voordeelpakket Wachterswoning

Personaliseren
Hoogtepunten

  • Afmetingen zijn weergegeven onderaan deze pagina
  • Op verlichting voorbereid
  • Wanden zijn niet licht doorlatend
  • Model is vervaardigd uit duurzaam hergebruikt karton met hoge dichtheid
  • Realistische kleurstellingen
  • Materiaal is door en door gekleurd met hoge weerstand tegen kleurvervaging
  • Vanaf fabriek licht "vervuild"
  • Onderdelen passing tot op 0.1mm nauwkeurig

Bestellen

Meer informatie

Achtergrondinformatie:
Dit type Wachterswoning kwam veelvuldig voor in onder meer de provincie Noord-Brabant. Tot op heden zijn diverse van deze woningen bewaard gebleven, waarbij de meeste momenteel dienst doen als reguliere woning. Aanvankelijk was het de woning van de baanwachter, die als taak had zijn of haar spoorsectie te onderhouden en de plaatselijke overweg(en) te bedienen.

De gereedschapsschuur is een bijgebouw ter ondersteuning van de wachterswoning. Deze schuren werden gebruikt voor het opslaan van allerhande gereedschappen die de baanwachter nodig had om het baanvak operationeel te houden. Ook was er in de schuur vrijwel altijd een zware houten werkbank aanwezig, en zijn alle gereedschapsschuren uitgerust met een brede raampartij in de achtergevel zodat er binnen goed gewerkt kon worden.

Bouwkundige details:
De woningen zijn opgebouwd uit steensverband metselmuren voor het hoofdvolume, en halfsteens verband metselmuren voor het bijvolume en schoorstenen.
Boven de kozijnen bevinden zich segmentbogen met sluitstenen. De woningen zijn voorzien van kruispannen dakbedekking en hebben een dakgoot omtimmert met een boeiboord.
Verder beschikten deze woningen over een flinke kelder, die in tegenstelling tot alle bovenstaande details niet in het schaalmodel is opgenomen. Wel heeft het schaalmodel drie afzonderlijke lichtcompartimenten.

De gereedschapsschuur had in werkelijkheid een houten constructie. Deze was bekleed met horizontaal geplaatste planken afgewerkt met een laag beits. Het pannendak bestond uit wat op dat moment in de omgeving beschikbaar was. Deuren en ramen verschillen per gereedschapsschuur.
Van oorsprong hadden de meeste schuren twee ramen in de achtergevel, die ieder in 6 segmentjes waren opgedeeld, en een deur (vaak een dubbele deur) in de voorgevel. In de tijd zijn veel van de schuren aangepast naar de wensen van de desbetreffende baanwachter. Het model van de gereedschapsschuur heeft één lichtcompartiment.

Specificaties

Afmetingen op schaal 1:160 (N)
Woning c.a. 57B x 60L x 48H mm., Schuur c.a. 29B x 38L x 24H mm., Hekwerk c.a. 0.8B x 104L x 9H mm. Totale lengte: 312 mm.
Afmetingen op schaal 1:87 (H0)
Woning c.a. 105B x 110L x 88H mm., Schuur c.a. 53B x 70L x 44H mm., Hekwerk c.a. 0.8B x 191L x 17H mm. Totale lengte: 573 mm.
Aantal compartimenten voor de verlichting op schaal 1:160 (N)
4
Aantal compartimenten voor de verlichting op schaal 1:87 (H0)
4
Aantal (bouwpakketten) per verpakking
1 van ieder opstal. Totaal 2 opstallen en 3 lengtes hekwerk
Artikelnummer
02KLN06

Bijlagen

Handleiding met tips, bouwbeschrijving en foto's
Handleiding met tips, bouwbeschrijving en foto's
Toelichting met tips, beschrijvingen en foto's