Grotestraat 1

Personaliseren
Hoogtepunten

  • Afmetingen zijn weergegeven onderaan deze pagina
  • Op verlichting voorbereid.
  • Wanden zijn niet licht doorlatend
  • Model is vervaardigd uit duurzaam hergebruikt karton met hoge dichtheid
  • Realistische kleurstellingen
  • Materiaal is door en door gekleurd met hoge weerstand tegen kleurvervaging
  • Vanaf fabriek licht "vervuild"
  • Onderdelen passing tot op 0.1mm nauwkeurig

Bestellen

Meer informatie

Achtergrondinformatie:
In 1899 begon men met het ontwerp en de bouw van een statig herenhuis aan de Stationstraat. Het moest onderdak bieden aan een huisartsenpraktijk, en ook voorzien in de woonruimte van het huisarts gezin.
Ruim 120 jaar later is er veel veranderd. Sinds 2002 is het een rijksmonument en het staat inmiddels aan de Leenderweg. Een relatief kleine verandering want alleen de straatnaam is gewijzigd. De gebouwfunctie is niet langer huisartspraktijk met woning, maar alweer enkele decennia notariskantoor. Daarmee is de woonfunctie komen te vervallen. Ook aan het gebouw zijn slechts kleine wijzigingen doorgevoerd. Zo is een schoorsteen deels verwijderd waarbij een grote deksteen het restant afstompt. En waar ooit en raam zat is inmiddels een deur gerealiseerd inclusief een trapje en hellingbaan erbij voor mindervaliden. De naam van het pand staat tegenwoordig in sierlijke jaren 1920 stijl letters op de voorgevel geschilderd. Maar de originele blauwdrukken tonen een andere naam, op een tegeltableau, op een andere plek van de voorgevel.

Bouwkundige details:
Met invloeden van architect en stedenbouwkundige Berlage en daarnaast ook talloze invloeden van de Jugendstil is er qua ontwerp, zowel binnen als buiten, hoog ingezet. Het statige gebouw kent aan de westzijde een hoofdingang in een gemetseld portiek voorzien van graatgewelf. Direct ernaast vinden we het trappenhuis dat goeddeels zijn plaats vind in het volume van de toren. Zowel de hoofdingang, het trappenhuis en verreweg de meeste overige ruimtes in het pand komen uit op de octagonale centrale hal, die zowel op de begane grond als ook de eerste verdieping zijn functie vervult. Daglicht schijnt in het werkelijke gebouw door het dakvenster en vervolgens door een rijkelijk gedetailleerd jugendstil glas in lood venster op de tweede verdieping naar beneden. Het Markenburg model kent wel alle rijkelijk gedetailleerde glas in lood ramen die van buitenaf waarneembaar zijn. Het metselwerk is niet uitbundig van aard, maar door de kantelen, halfrondbogen en segmentbogen op diverse plaatsen toch wel complex. Al geld die combinatie voor vele bouwkundige aspecten aan dit gebouw.

Markenburg heeft dit herenhuis in model ontwikkeld naar voorbeeld van de situatie omstreeks 1900, aan de hand van de originele blauwdrukken en fotomateriaal uit die tijd.

Aantekening: Bij het assembleren van dit model is precisie en ervaring gewenst. Dit is in het bijzonder voor de schaal 1:160 van toepassing.

Specificaties

Afmetingen op schaal 1:160 (N)
c.a. 104B x 117L x 103H mm.
Afmetingen op schaal 1:87 (H0)
c.a. 192B x 215L x 190H mm.
Aantal compartimenten voor de verlichting op schaal 1:160 (N)
20
Aantal compartimenten voor de verlichting op schaal 1:87 (H0)
20
Aantal (bouwpakketten) per verpakking
1
Artikelnummer
02GRS14

Bijlagen

Handleiding met tips, bouwbeschrijving en foto's