Markenburg maatwerk pagina

Markenburg heeft zich met Stad Markenburg gespecialiseerd in maquettebouw en modelbouw producten, maar Markenburg kan, en doet meer. Enkele voorbeelden hiervan zijn op deze pagina te bezichtigen. Wat de maatwerk producten gemeen hebben, is dat het altijd geheel op maat gemaakt wordt voor de desbetreffende klant, en dat we streven naar het hoogste kwaliteitsniveau in combinatie met de beste vorm van communicatie. Heeft u vragen na het bekijken van deze pagina, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via info@markenburg.nl.


Electrahuisje

Opdrachtgever: Samenwerking M. van 't Hoff en Beneluxspoor.net
Opdrachtperiode: Januari tot maart 2009
Opdrachtomschrijving: Het ontwikkelen en uitgeven van een lasergesneden bouwpakket van een electrahuisje. Dit is in feite de eerste voorloper van het huidige Markenburg assortiment. Zowel voorafgaand, tijdens als na afloop van dit project is er veel kennis opgedaan waar we nog altijd veel aan hebben.


Watertoren Elburg

Opdrachtgever: Dhr. Bakkenes
Opdrachtperiode: februari tot juni 2012
Opdrachtomschrijving: Het tot op detail namaken van een watertoren naar voorbeeld van het exemplaar in Elburg, schaal 1:87. In werkelijkheid bestaande uit een octogonale houten vat met octogonaal puntdak op een geklonken welstalen vakwerk toren met filigrane windverbanden.


Folderontwerp

Opdrachtgever: MCC-modelcarparts
Opdrachtperiode: maart tot mei 2012
Opdrachtomschrijving: Het maken van een pakkend folderontwerp voor MCC-modelcarparts, op basis van een US drieluik en met de aanwezigheid van de bedrijfskleuren. Advisering vanuit Markenburg heeft de wensen tot één geheel gebracht, waarna het ontwerp definitief gemaakt is.


3D printen van stationsnaambord

Opdrachtgever: Dhr. Krol
Opdrachtperiode: juli 2012
Opdrachtomschrijving: Het tot op detail namaken van een stationsnaambord. In werkelijkheid uitgewerkt in natuursteen en voorzien van een typisch jaren '20 / '30 lettertype. Uitgewerkt in schaal 1:160, en in overleg 3D geprint.


Geboortekaartjes

Opdrachtgever: Familie Voogd
Opdrachtperiode: juli tot oktober 2012
Opdrachtomschrijving: Het maken van unieke geboortekaartjes; geïnspireerd op een plaquette en met een zeker 3D effect, aangevuld met de artistieke vrijheid aanwezig binnen Markenburg. Een optimale wisselwerking tussen wensen van de familie Voogd en inspiratie vanuit Markenburg heeft tot het eindproduct geleid.


Station Gorinchem

Opdrachtgever: Dhr. de Jong
Opdrachtperiode: september tot december 2012
Opdrachtomschrijving: Het maken van een maquette van station Gorinchem in schaal 1:87. Doel was om de uitstraling van het station in 2012 maximaal terug te laten komen in de maquette. Maquettebouwkundig was het kenmerkende dak van het middendeel een mooie uitdaging.


Bioscoop Hoogezand-Sappermeer

Opdrachtgever: Dhr. Tuinstra
Opdrachtperiode: oktober 2012 tot januari 2013
Opdrachtomschrijving: Het maken van een maquette van de bioscoop, zoals deze omstreeks 2004 is gebouwd in Hoogezand-Sappermeer. De nadruk lag op het zo nauwkeurig mogelijk nabootsen van de bouwdelen, wat in verband met de diverse etagehoogtes, grote hoeveelheden glas en details als balustrades en brandtrappen, een interessante opgave is geworden. De schaal betreft 1:160.


Klein serie maatwerk verpakkingen

Opdrachtgever: Dhr. Bisschop
Opdrachtperiode: augustus 2013
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen en produceren van maatwerk verpakkingen voor rijtuigen en locomotieven (1:160). Hierbij is van belang geweest dat de huisstijl van de aanvrager pakkend naar voren komt, maar ook dat er in hele kleine oplage geleverd kan worden. Een balans vinden in het aantal typen maatwerkverpakkingen en de daarop van toepassing zijnde wensen, is hierbij leidend geweest.


3D ontwerp Plan N rijtuig

Opdrachtgever: Dhr. Bisschop
Opdrachtperiode: juni tot augustus 2013
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen van een Plan N rijtuig zoals die destijds door de NS is ingezet. Rekening houdende met de beschikbare 3D print technieken en de detailgraad die daarbij van toepassing is. Ook het constructieve aspect en de aansluiting met andere, soms al reeds bestaande onderdelen, zijn van essentieel belang geweest bij dit ontwerp.


“Organisch” gevormde vakwerkgevels

Opdrachtgever: Dhr. Westgeest
Opdrachtperiode: september 2013
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen en produceren van onderdelen voor een 12e eeuwse vakwerkschuur in schaal 1:45. Het regulier uitvoeren van metselwerk zoals dat in kleinere schalen volstaat, beeldt in deze situatie te weinig de “organische” vormen uit van de balken, en zelfs individuele bakstenen. Daarom is hier met succes gezocht naar een geheel andere benadering van ontwerpen en produceren.


Digitale presentatieschetsen “Junogebouw”

Opdrachtgever: Gemeente 's Gravenhage
Opdrachtperiode: september tot november 2013
Opdrachtomschrijving: Het maken van digitale presentatieschetsen die optimaal aansluiten bij het stadium van het project, en daarnaast ook maximaal aansluiten bij de verbeeldingswensen van de gemeente. Uiteraard is het halen van de deadline van groot belang, maar evengoed zijn het luisteren naar, en het begrijpen van de gemeentelijke wensen, essentieel voor het slagen van dit project.


Maatwerk perrons

Opdrachtgever: Dhr. Kuijken
Opdrachtperiode: januari 2014
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen en produceren van maatwerk perrons (1:87), incl. advies over o.a. kleurkeuzes. De maatvoering van de opdrachtgever is uitgezet naar tegelmaten, en vervolgens zijn de perronsegmenten ontwikkeld. Door een klikbaar systeem toe te passen kunnen de segmenten naadloos met elkaar verbonden worden.


Klein serie ruiten

Opdrachtgever: Dhr. Dirkzwager
Opdrachtperiode: september 2014 tot heden
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen en produceren van maatwerk ruiten voor diverse schaalvoertuigen. Klein seriematige benadering met zeer kleine toleranties, en garantie op continuïteit in komende jaren zijn belangrijke aspecten in deze opdracht. Het ontwerp en productieproces zijn aangepast om de aanvoer van materiaal naar keuze van de opdrachtgever mogelijk te maken.


Tunnelmaquette

Opdrachtgever: Siemens Nederland
Opdrachtperiode: juni 2016 tot juni 2017
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van een maatwerk tunnelsegment (1:87). Uitgangspunten: draagbaar, volledig dynamisch, inclusief functionerende vluchtdeuren, ventilatoren, verlichting, verkeerslichten, hoogtesensoren, slagboom, functionerende matrixborden en daarop reagerend rijdend verkeer.


Uiteenlopende kozijnen

Opdrachtgever: Dhr. Gronloh
Opdrachtperiode: oktober 2017 tot heden
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen en produceren van maatwerk kozijnen (1:87). Goed overleg over de oplevering en aanleverfrequentie van de “ruwe tekeningen”, vormt een stevige basis voor dit project. Daarnaast is er ook goed geluisterd naar de (verwerkings-)wensen die gesteld werden aan het uiteindelijke product. Inmiddels zijn er ruimschoots 100 verschillende kozijnen gemaakt. Sommige als enkel exemplaar, andere in series.


Assortimentgebouwen gecombineerd met maatwerk bestrating

Opdrachtgever: Dhr. Bruinsma
Opdrachtperiode: januari 2018
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen en produceren van maatwerk bestrating. Een realistisch ogende stadse uitstraling (in 1:87) is de basis geweest voor het ontwerp. Slimme ontwerpkeuzes geven een onbetwiste stadse uitstraling zonder excessief ruimtegebruik. Door de bestrating tot op de steen nauwkeurig te ontwerpen en produceren, verdwijnen de naden tussen de onderdelen volledig.


Ondergronds station

Opdrachtgever: Dhr. Domburg
Opdrachtperiode: mei tot juni 2018
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen en produceren van een maatwerk ondergronds station (1:160). Realisme zonder een werkelijk station na te bouwen werd het startpunt. Er is o.a. rekening gehouden met een moderne uitstraling, idee van geboorde tunnelbuizen, voorbereiding op led verlichting, robuuste constructie en maatvoering omtrent bestaande modelbaan onderdelen.


Station Nieuwkoop

Opdrachtgever: Dhr. Knaap
Opdrachtperiode: januari tot mei 2019
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen en produceren van een maatwerk station naar voorbeeld van station Nieuwkoop (1:87). Met uiteenlopende verspriningen in de gevels, tweekleurige kozijnen, siermetselwerk en complexe dakconstructies, een mooie uitdaging om in model te realiseren.


Stadspromotie

Opdrachtgever: Dhr. Burke
Opdrachtperiode: april tot september 2019
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen ontwikkelen en produceren van uiteenlopende stadspromotie. Waaronder boekenleggers uit divers dun gelamineerd hout, maar bijvoorbeeld ook sokkenwikkels en magneetcovers uit uiteenlopende duurzame materialen. Heerlijk veel creativiteit combineren met de vele productiemogelijkheden en tegelijkertijd alles in de puntjes ordenen heeft tot een mooie samenwerking geleid.


Onderzoek naar vegetatiedaken met zonnepanelen

Opdrachtgever: Energie Coöperatie Boxtel / Gemeente Boxtel
Opdrachtperiode: juni tot december 2020
Opdrachtomschrijving: De coördinatie en ontwikkeling van een rapport met als onderwerp zonne-vegetatiedaken. Omvat practisch alle mogelijke details omtrend het nut, de noodzaak en zelfs een uitgebreide bouwhandleiding van zonnevegetatiedaken boven uiteenlopende parkeerruimtes. In samenwerking met diverse experts is het rapport uitgewerkt met onder andere constructieberekeningen, beplantingsvoorstel, opwekberekeningen en aansluitingsvoorstellen op het electriciteitsnetwerk en (stede)bouwkundige onderbouwingen.


Huize Robijnenhof

Opdrachtgever: Potters Notarissen
Opdrachtperiode: maart tot juli 2022
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen en produceren van Huize Robijnenhof, een complex pand met grandeur (1:87). Vanaf de start is uitgegaan van het leveren van een bouwpakket. En dat betekende dat het complexe pand zo uitgewerkt moest worden dat ieder detail klopt met de werkelijkheid en tegelijkertijd het geheel bij herhaling/in meervoud geassembleerd moet kunnen worden. Later hebben we met grondig historisch onderzoek een versie naar de orginele situatie van 1901 ontwikkeld, voor het Markenburg assortiment.


Venkantbrug

Opdrachtgever: Dhr. van Nimmerdor
Opdrachtperiode: mei tot augustus 2022
Opdrachtomschrijving: Als "zusterbrug" van de in het Markenburg assortiment opgenomen Overlaatbrug, was de uitwerking in dat opzicht niet de grootste uitdaging. Het zat in deze casus in de schaal. Want met 1:43,5 hebben we het al snel over overspanningen omstreeks 40cm en materieelgewichten uitgedrukt in kilogram. Zodoende dat we hier besloten hebben aluminium in de open liggerconstructies te verwerken. En dat zodanig dat het niet zichtbaar is in de definitive situatie.


Boeren schuur met geschiedenis

Opdrachtgever: Dhr. de Vrieze
Opdrachtperiode: januari tot juni 2023
Opdrachtomschrijving: Het ontwerpen en produceren van een maatwerk boeren schuur op Schouwen-Duiveland (1:160). De uitdaging in deze schuur bleek van formaat omdat we bij Markenburg de bouwkundige regels tot in detail kennen, maar deze in de werkelijke situatie vaker niet dan wel zijn aangehouden. Zo bleek bijvoorbeeld al snel dat iedere gevel uit een lappendeken van verschillende typen metselstenen te bestaan. Toch is ook dit gebouw tot in het laatste detail naar model omgezet.