Veelgestelde vragen:

De veelgestelde vragen zijn opgedeeld in drie rubrieken:

Algemeen

Kan ik vooraf zien wat ik moet verwachten bij een bouwpakket?
Bijna alle bouwpakketten hebben een handleiding. Deze handleiding wordt ook altijd gratis (in PDF formaat) aangeboden op de desbetreffende productpagina. Scroll op de productpagina even naar beneden om de lichtblauwe aanklikbare tekst onder het witte woord “Bijlagen” te vinden.

Ik wil graag mijn eigen huis in model. Kan dat bij Markenburg?
Ja, dat kan. Als u een huis/object wilt laten ontwikkelen door Markenburg stuurt u zo veel mogelijk fotomateriaal*, en wanneer mogelijk, ook bouwtekeningen naar info@markenburg.nl. Vergeet niet uw naam en de gewenste schaal in de E-mail te vermelden. Wanneer grote hoeveelheden data verzonden moeten worden, kan er gratis en gemakkelijk gebruik gemaakt worden van we transfer. Op basis van de toegezonden gegevens maken wij een vrijblijvende offerte.
* Hoe hoger de resolutie van de foto's, hoe beter. 8 megapixels of meer per foto is keurig.

Ik rij met een andere schaal dan schaal 1:160 (N) Wat zijn dan de mogelijkheden?
De schalen 1:87 (H0) en 1:160 (N) zijn direct te bestellen in de Markenburg webwinkel. Op iedere productpagina is de keuze te maken door op het kleine pijltje te drukken naast de schaalaanduiding. Voor andere schalen, zoals bijvoorbeeld: 1:50, 1:100, 1:120 (TT) 1:200 1:220 (Z) 1:450 (T) kunt u altijd een richtprijs of offerte aanvragen door te mailen naar info@markenburg.nl.

Hoe blijf ik het makkelijkst op de hoogte van de Markenburg ontwikkelingen?
Nieuwtjes zijn makkelijk bij te houden op de Markenburg FacebookpaginaHeeft u geen facebook account? Niet getreurd. Op de frontpage van de Markenburg website kunt u zich heel makkelijk en vrijblijvend aanmelden voor de Markenburg nieuwsbrief. Deze wordt c.a. vier keer per jaar naar alle nieuwsbrief abonnees verzonden. Ook afmelden voor deze dienst is heel makkelijk en vrijblijvend. Indien u graag de dialoog aangaat met het team van Markenburg, is wellicht het N-spoorforum een mooi medium. Want ook via dat kanaal houden wij u graag op de hoogte.

Ik wil weten hoe groot een huisje is, maar ik zie alleen 1:160 (N) schaal maten.
Wij geven voor alle producten in ons assortiment de minimale maten weer in 1:160 (N) en 1:87. Deze zijn per product op de productpagina te vinden onder de lichtgrijze knop "productgegevens". Staan de maten in de door u gewenste schaal daar niet bij, dan is het mogelijk dat het product momenteel niet in de door u gewenste schaal beschikbaar is. Omrekenen van maten naar bijvoorbeeld H0 is ook mogelijk en relatief eenvoudig omdat wij onze producten altijd keurig netjes op schaal houden.
Rekenvoorbeeld: N schaal 10mm. 10mm x 160 / 87 = 18.39mm in H0.

Ik zou graag een Markenburg product willen vasthouden voor ik overga tot aankopen.
Dat kan. Markenburg is regelmatig te vinden op diverse beurzen waar we u graag verder te woord staan, maar waar u ook onze handmonsters eens van dichtbij, en des gewenst zelfs met de vingers kunt bekijken.

Ik zoek:

Bestellen

Ik heb een leuk huisje gezien, maar ik wil de kozijnen in een andere kleur. Kan dat?
Jazeker. Veel onderdelen kunnen in diverse kleuren geleverd worden. Stuur een mailtje met je ideeën/vragen naar info@markenburg.nl , en dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Veel van de kleurwijzigingen kunnen zelfs kosteloos verwerkt worden.

Kan ik vooraf zien wat ik moet verwachten bij een bouwpakket?
Bijna alle bouwpakketten hebben een handleiding. Deze handleiding wordt ook altijd gratis (in PDF formaat) aangeboden op de desbetreffende productpagina. Scroll op de productpagina even naar beneden om de lichtgrijze knop met het woord “downloaden” te vinden.

Waar kan ik mijn couponcode invullen?
Een kortingscode van bijvoorbeeld een Markenburg waardecheque, is in te vullen nadat er iets in het winkelwagentje zit en er op de groene knop "afrekenen" gedrukt wordt. In het hoofdscherm kan dan gekozen worden voor "overzicht" onderaan het overzicht is er ruimte voor het invullen van de code.

Hoe weet ik dat mijn couponcode werkt?
Wanneer de code correct is ingevuld en toegevoegd (door op de knop "toevoegen" te drukken) is het effect van de code direct zichtbaar. Dit is te zien in het overzicht dat zich direct boven het invulveld van de kortingscode bevindt.

Hoe wordt mijn bestelling verzonden?
De Markenburg webshop kent 5 verzendopties waaruit gekozen mag worden.

Word ik op de hoogte gehouden van de bestelstatus?
Ja, u wordt per E-mail op de hoogte gehouden van de bestelstatus. Bijvoorbeeld wanneer uw betaling in goede orde is ontvangen, of op welk moment wij precies uw bestelling gaan produceren. Ook op het moment dat uw bestelling (indien u daarvoor kiest) wordt verzonden krijgt u een bericht. Als u uw bestelling aangetekend of verzekerd laat verzenden, krijgt u uiteraard aanvullend ook een track and trace code van ons toegezonden.

Bouwen

Waarmee lijm ik een Markenburg bouwpakket in elkaar?
Bij Markenburg raden wij aan gewone, onverdunde houtlijm te gebruiken, zoals deze bijvoorbeeld te koop is in tal van bouwmarkten. In de handleiding van Markenburg bouwpakketten zijn tips opgenomen over hoe de lijm het beste in de juiste dosis op de diverse onderdelen is aan te brengen.

Kan ik het "glas" in het bouwpakket ook met houtlijm vastzetten?
Ja, dat kan. De onverdunde houtlijm hecht van nature iets minder stevig aan het "glas", maar wel ruim voldoende om het glas goed op zijn plaats te houden. Daarnaast vormt het glas in de meeste gevallen ook geen structureel onderdeel van het bouwpakket, waardoor de kracht die op de lijmverbinding wordt uitgeoefend ook gering is.

Ik wil mijn Markenburg huisje graag nog wat verder vervuilen of verven. Kan dat?
Markenburg producten zijn van een duurzame kartonsoort gemaakt. Dat betekent dat ze in principe wel gevoelig zijn voor grotere hoeveelheden vocht. Denk aan een glas water of grote hoeveelheden verdunde lijm. Maar een dun laagje spuitverf, of het met een puntje waterverf behandelen van details is wel mogelijk. De kunst zit hem in het doseren, en werken met kleine hoeveelheden vocht. Vervuilen met poeders is natuurlijk altijd veilig.

Hoe zet ik kozijnen zo recht mogelijk in/achter de gevel?
Op ieder kozijn bevindt zich aan de voorkant een buitenste graveerlijn. Deze is precies even groot als het gat in de muur. Breng op de achterkant van de muuropening, of op de plakrand van het kozijn wat (verse*) onverdunde houtlijm aan. Leg het kozijn zo goed als mogelijk in één keer op de juiste plaats op de muur. Druk het kozijn vooral nog niet aan. Draai dan de muurplaat om zodat u van buiten naar het kozijn kijkt. Positioneer het kozijn voorzichtig, en wanneer het goed is uitgelijnd kan het kozijn worden aangedrukt tegen de muur. Vanaf dat moment zijn de muur en het kozijn stevig met elkaar verbonden.
*Een vers druppeltje lijm geeft wat extra tijd bij het uitlijnen van onderdelen, omdat de lijm dan nog niet is ingedroogd.

Wat kan ik doen als ik een onderdeel beschadigd heb?
Mail even een foto van wat er beschadigd is geraakt, of kapot is gegaan naar info@markenburg.nl. Dan kunnen wij zien om welke onderdelen het gaat. Wij kunnen namelijk vrijwel alle onderdelen tegen schappelijke prijzen naleveren.

Ik wil mijn 3D onderdeel van een kleur voorzien.
De 3D onderdelen voelen van nature wat vettig aan. Dit is deels op te lossen door het onderdeel in lauw/warm water met wat afwasmiddel, vloeibare handzeep of allesreiniger schoon te spoelen. Hoewel het vettige gevoel nooit helemaal weg zal gaan, is het altijd raadzaam om het onderdeel toch vóór het verven schoon te spoelen. Na het schoonspoelen goed laten drogen vóór er begonnen kan worden met verven/spuiten. Kleuren gaat het beste met een airbrush of spuitbus. Breng zo dun mogelijke lagen aan, die stuk voor stuk goed moeten drogen vóór er een eventuele volgende laag wordt aangebracht. Probeer niet in één keer een dekkende laag aan te brengen.

Ik wil mijn 3D onderdeel nog een beetje nabewerken. Kan dat?
Ja, dat kan. Het materiaal laat zich goed snijden en schuren (met een uiterst scherp hobbymesje of zeer fijn schuurpapier). Bij eventueel knippen moet wel gelet worden op wegspattende stukjes. Het materiaal is immers vrij hard en taai.

Hoe kan ik het beste de 3D onderdelen verlijmen?
Gewone houtlijm is prima te gebruiken voor het opbouwen van Markenburg producten. Dit geldt in het algemeen ook voor 3D onderdelen. Voor 3D onderdelen kan ook algemene alleslijm gebruikt worden. Het gebruik van kunststoflijm wordt niet aangeraden, zeker niet bij het verbinden van 3D onderdelen met kartonnen onderdelen. Wees spaarzaam met het gebruik van lijm voor het meest optimale resultaat.
Let op! Gebruik geen bijtende middelen of oplosmiddelen. Dit kan vervorming van het 3D object tot gevolg hebben.

Ik wil mijn 3D onderdeel een beetje bijbuigen kan dat?
Dat kan in lichte mate. Het 3D onderdeel kan in een warmwaterbadje gelegd worden met een maximale temperatuur van c.a. 80 graden Celsius (aan te raden is water van ongeveer 60 graden Celsius). Laat het onderdeel afhankelijk van de dikte en stijfheid ongeveer 5 tot 15 minuten in het warme water liggen. Door de warmte zal het materiaal enigszins buigzaam worden. Buig het onderdeel lichtjes om breuk te voorkomen. Om de juiste vorm te behouden, moet het 3D onderdeel afkoelen tot kamertemperatuur in de gewenste gebogen vorm. Als het 3D onderdeel weer op kamertemperatuur is, zal het in die vorm blijven staan tot het weer stevig verwarmd wordt, en daarbij gebogen wordt.