Station Vlijmen

Showcases  — vr. 1 mrt. 2019

Gebouwd door:
Jan-Hein Ruijgrok, Leo Bettonviel.
Voorstelling:
Station Vlijmen en omgeving
Stijlperiode:
Omstreeks 1935
Schaal:
1:87(H0)
Afmetingen:
C.a. 400 x 1200mm.
Met Markenburg:
Bebouwing en bestrating

In slechts enkele maanden parttime tijd hebben Jan Hein Ruijgrok en Leo Bettonviel een prachtige diorama gebouwd, met behulp van Markenburg artikelen. Jan-Hein en Leo hebben hierbij gekozen het station te “kitbashen” en de gebouwen nog verder te verlevendigen door te vervuilen en bijvoorbeeld de pannendaken, per pan te verven. In werkelijkheid is de gehele omgeving gesloopt, op de wachterswoning na. Maar op deze manier komen vervlogen tijden toch weer tot leven.

Spoorzijde van station Vlijmen
Het station:

Met name het stationsgebouw is een bijzonder staaltje werk, gezien deze is “gekitbashed” uit station Wolfshoek en station Waspik. Het werkelijke station Vlijmen kende in de tijd die Leo en Jan-Hein wilde uitbeelden namelijk enkele gestucte en enkele schoon metselwerkgevels.

Station Drunen Wolfshoek bestond volledig uit metselwerk, Station Waspik is getroffen door een brand in 1899, waarna besloten werd de deels zwart geblakerde gevels te stucen. De Markenburg modellen samen hebben dus de juiste ingrediënten om station Vlijmen geheel naar werkelijkheid omstreeks 1940 op te bouwen.

Goederenloods met deur op een kier
De goederenloods:

Langs de halve zolenlijn stonden diverse goederenloodsen nabij stationsemplacementen. De meeste waren naar een standaard tekening gebouwd. Daarin was nog wel ruimte voor diversiteit in gevelopeningen en het aantal beuken.

De loods van Vlijmen was een 3 beuks loods. Evenals die van station Drunen Wolfshoek. Leo en Jan-Hein hebben de loods vervuild en voorzien van de kenmerkende geschilderde naamplaat.

Met een beetje extra inzet, is ook één van de deuren op een kier gezet. Wat stuksgoederen en weelderig groeiend gras maken de omgeving verder af.

Goederenloods omgeven door weeldrig groeiend gras
Wachterswoning met speklagen
De wachterswoning:

In werkelijkheid hebben er 46 wachterswoningen langs de Langstraatspoorlijn gestaan. Hiervan zijn er anno 2020 nog c.a. 15 van over. In de omgeving van Vlijmen staat er momenteel nog 1. Ook in de diorama van Leo en Jan-Hein zien we een wachterswoning terug komen.

In werkelijkheid hebben de wachterswoningen een nummer gehad dat op de gevel geschilderd werd. Door het nummer op een wit contrastvlak te schilderen waren de aanduidingen al van ver te zien.

Echter is op vele historische foto’s te zien dat de nummers niet uitgebreid onderhouden werden. De verf viel vaak letterlijk van de muren. Dat is ook heel mooi in de diorama nagebootst. Ook zijn de speklagen, horizontaal aangebrachte metselwerk lagen in afwijkende kleur, doorgaans oker geel of donkergrijs, in het model opgeschilderd.