Nieuws september 2020

Nieuws  — do. 3 sep. 2020

Koddige pandjes.
De frituur, friettent of soms ook wel het frietkot genoemd. We kennen er in Nederland, Duitsland en België vele duizenden exemplaren van. Wie dacht dat dit een typische jaren ’60 uitvinding is vergist zich. Zeker bij de Belgen zijn immers voorbeelden gedocumenteerd van omstreeks 1850. Eigenlijk is het goud-geel bakken van aardappels, als lekker tussendoortje, ongeveer net zou oud als reizen met de trein.
Wel is het zo dat in de jaren ’60 het frietkot concept zich sterk verspreide in de west Europese landen.
En er zijn meer paralellen tussen het frituur en het reizen met de trein. Zo is de stationsomgeving doorgaans bij uitstek georiënteerd op voetgangers en ander langzaam verkeer. Een perfecte plaats om als frietkot goed te gedijen, zeker wanneer we weten dat de meeste treinreizigers alleen in die zelfde stationsomgeving aan warm eten kunnen komen.

Het voorbeeld.
Voor het ontwikkelen van het Markenburg exemplaar heeft een frituur uit de Brabantse plaats Nieuwkuijk model gestaan. Ook ons voorbeeld in Nieuwkuijk heeft banden met het spoorwegwezen, al is die relatie iets anders dan mogelijk verwacht. Even voor 1900 werd recht voor de deur van het huidige frietkot een spoorlijn gebouwd, “De langstraat spoorlijn” met wachterswoning 34 vlakbij de huidige frituur. In 1907 kreeg de wachterswoning een perron, waarmee het tot halteplaats werd opgewaardeerd. Echter kwam er de klad in met de start van de zestiger jaren. Er zijn nog foto’s van treinverkeer omstreeks 1970, maar veel langer heeft het niet geduurd. De frituur is gebouwd in 1985. Toen grote delen van de directe omgeving al drastisch veranderd waren. Sommige dingen veranderen niet, want de locatie nog steeds een belangrijke entree voor Nieuwkuijk en ook is de locatie nog immer goed te bereiken voor voetgangers.

Ander nieuws.
Markenburg heeft deze maand ook nieuwe segmenten toegevoegd aan het thema Passerelle.
Dat betekent dat er meer combinatiemogelijkheden tot ieders beschikking komen, wat de passerelle steeds breder inzetbaar maakt. Er mag verwacht worden dat ook in de komende maanden nieuwe segmenten aan dit thema worden toegevoegd. De aanvulingen van nu zijn hieronder eenvoudig te vinden.

Vind hier het thema: Oranjelaan

Vind hier het thema: Passerelle

Meer informatie over de producten is uiteraard te vinden op de productpagina's:
- Thema: Oranjelaan> Frituur
- Thema: Passerelle> voetbrug overspanning 3
- Thema: Passerelle> voetbrug overspanning 5
- Thema: Passerelle> koppelsegment breed 4
- Thema: Passerelle> hoofdeind 3

Zoeken op een specifieke schaal kan eenvoudig met de filteropties op de hoofdpagina van de Markenburg webwinkel. Scroll naar beneden en vul links onder de gewenste schaal in. Druk dan op "filter toepassen".

Frituur
Frituur (1:160 en 1:87)

Breed koppelsegment en hoofdeind met (rol)trap aansluitingen
Breed koppelsegment en hoofdeind met (rol)trap aansluitingen zijn beschikbaar (1:160 en 1:87)