Nieuws eerste kwartaal 2023

Nieuws  — vr. 3 mrt. 2023

Assortimentsuitbreidingen
Ook in 2023 ontwikkelen we nog immer nieuwe producten, die ons assortiment verder verrijken. Soms gaat het om details, zoals (straat)meubilair. Soms gaat het om complete panden.
Voor de eerste 3 maanden van dit jaar ging het toevallig vooral om bebouwing, vaak woonhuizen.
Aangezien we alleen met zekerheid kunnen zeggen wat er reeds is uitgekomen en dat dat beslist geen voorspellende waarde heeft voor wat er allemaal nog komen gaat, gaan we hierbij graag verder in op de aanvullingen van het eerste kwartaal van dit jaar.

Venneweg 50-51-52 (origineel)
In Augustus 2021 mochten we deze rij jaren ’30 woningen naar het voorbeeld van de situatie in 2019 in ons assortiment opnemen. Er werd vaak positief op gereageerd en soms ook met opbouwende kritiek. Er werd nog wel eens afgevraagd of de rij niet nog mooier geweest zou zijn in een meer originele staat. Die uitdaging hebben we aangepakt. Het was flink zoeken naar voldoende bewijs over hoe de rij er omstreeks 1930 uitgezien moet hebben. Bouwtekeningen lijken het gouden ei, maar uit ervaring weten we dat die niet altijd tot op het laatste details gevolgd werden. We zochten dus vooral naar ruim 90 jaar oud fotomateriaal. En zeker als het dan om de achterkanten van woningen gaat is dat een hele zoektocht. Bovendien wisten we op voorhand dat er veel ingrijpende verbouwingen hebben plaatsgevonden. Je hoeft immers geen bouwkundig ingenieur te zijn om te zien dat bijvoorbeeld de dakkapellen en diverse aanbouwen niet origineel zijn. Ook zijn er, zoals verwacht, meerdere schoorstenen en plantenbakken verdwenen en kozijnindelingen veranderd. De originele rij is daarmee significant anders geworden dan de huidige situatie.
Zoek gerust de verschillen in onze beide modellen.
Maar belangrijker kunnen we nu hopelijk, zelfs wanneer smaken verschillen, een passend gebouw bieden.

Vind hier de productpagina: Venneweg 50-51-52 (origineel), in thema Venneweg.Steenweg 126
Steenweg 126 is een in halfreliëf uitgevoerd gebouw met traditioneel pakhuiskarakter.
Het staat in werkelijkheid in de Hanzestad Kampen, Overijssel, maar had even zo goed ergens in een historisch Randstedelijk karakter kunnen passen.
Een stedelijke context wordt meestal opgebouwd uit een groot aantal niet bijzonder opvallende panden en wellicht enkele die wel op bijvoorbeeld architectonisch vlak de aandacht trekken. Zo werkt het ook met de functionaliteit van ieder pand. De meeste functioneren prima en naar behoren, waar een enkeling al jaren leeg staat of met de functionaliteit overlast veroorzaakt bij de omgeving. Ons voorbeeld voor Steenweg 126 kent fraaie architectuur, zeker voor een pakhuis. Maar het gaat wel op in de stedenbouwkundige context, met panden in de nabijheid die veel meer aandacht trekken. Aan de functionele kant hoort het momenteel wel bij de uitzonderingen. Het staat immers al jaren leeg, had uiteraard een bedrijfsmatige functie, maar in het vigerende (huidige) bestemmingsplan is opgenomen dat er inmiddels ook in gewoond mag worden of als winkel ingezet mag worden. Alles om het pand maar weer in een functionele context te krijgen.
Als modelbouwer heb je de krachten in eigen hand, wat het pand in model wellicht ten goede komt.

Vind hier de productpagina: Steenweg 126, in thema Steenweg.Adamshoflaan 84
In een thema met op dit moment louter halfreliëf gebouwen is nummer 84 een uitzondering op de regel.
Het pand staat zo gezegd haaks op de rest van de rij, wat toevalligerwijs de gehele diepte van het pand binnen het halfreliëf profiel laat passen. Interessant, want daarmee kan ook nog meer diepte gecreëerd worden als dit pand in de rij wordt opgenomen en er bijvoorbeeld een (halfreliëf) boom in de achtertuin geplaatst wordt. Maar ook op andere vlakken is het een interessante uitbreiding in het thema. Want het is niet zoals veel panden een beneden- bovenwoning, maar aanvankelijk alleen een bovenwoning met bedrijfsruimte op de begane grond. Ondanks de lange lijst verschillen ten opzichte van de andere panden is de bouwstijl en detaillering goeddeels gelijk waardoor het toch een fraaie aanvulling in de rij vormt.

Vind hier de productpagina: Adamshoflaan 84, in thema Adamshoflaan.Bokvelden 15-17
Uitgebracht in december 2022 valt de onthulling Bokvelden 15-17 net buiten dit kwartaal.
Echter noemen we het toch graag nog even, gezien in die zelfde maand een veel geprezen video van Luke Towan de vrijwel alle aandacht wist te veroveren.
Bokvelden 15-17 maakt het in Markenburg modellen mogelijk om de werkelijke rij moderne tweekappers met verspringende rooilijn geheel na te bouwen. En dan zijn in het zelfde thema ook nog de aangrenzende moderne kantoorgebouwen opgenomen. We zullen nooit alle Nederlandse en Belgische bebouwing in model kunnen realiseren, maar in deze buurt te Best (Noord Brabant) zijn we toch al wel lekker op weg.

Vind hier de productpagina: Bokvelden 15-17, in thema Bokvelden.Tot slot.
Wie wil reageren, dat kan bijvoorbeeld gerust op fora zoals het N spoor forum of op onze Markenburg Facebookpagina. Of stuur ons een E-mail, als er specifieke vragen zijn.

Zoeken op een specifieke schaal kan eenvoudig met de filteropties op de hoofdpagina van de Markenburg webwinkel. Scroll naar beneden en vul links onder de gewenste schaal in. Druk dan op "filter toepassen".

Venneweg 50-51-52
Venneweg 50-51-52 (origineel)

steenweg 126
Steenweg 126

Adamshoflaan 84
Adamshoflaan 84

Bokvelden 15-17
Bokvelden 15-17