Ein trauriges Gesicht und doch faszinierend gut zusammengestellt.

Vitrinen  — Sa. 26 Aug. 2023

Gebouwd door:
Remco Storm.
Voorstelling:
Woningbrand Oranjelaan
Stijlperiode:
Omstreeks 2020
Schaal:
1:87(H0)
Afmetingen:
C.a. 600 x 400mm.
Met Markenburg:
Bebouwing en bestrating

Met name de eerste aanblik roept wellicht een triest gevoel op.
De nasleep van een woningbrand, de schade, het verlies en de toestand waarin mensen achterblijven.
Misschien zelfs wel goed om toch nog even een momentje na te denken over wat je allemaal kan doen om zoiets vervelends te voorkomen.
Maar anderzijds een fascinerend fraaie maquette, of diorama, zo je wilt. Zodoende dat we in deze showcase graag even stilstaan bij de hoge detailgraad en de daarmee gemoeide vindingrijkheid van Remco Strom.

Spoorzijde van station Vlijmen
Het station:

Dat het onderwerp een woningbrand in een rijtjeswoning is, zal niet zijn ontgaan. Maar wat ons meteen opvalt is dat Remco heel wat heeft moeten doen en laten om dat zo realistisch neer te zetten. Neem het gat in het dak. Dat leveren we van Markenburg uiteraard niet zo aan in een standaard rijtje Oranjelaan woningen. Maar dat geld ook voor het dakbeschot, tengels, panlatten en het deel van de rookgasafvoer/schoorsteen dat vanaf de zoldervloer tot net onder het dak is gesitueerd. De haaks op elkaar liggende tengels en panlatten, en zelfs de logische plaatsing van de gordingen en nok, die door hun forse omvang wel verkoold maar niet helemaal opgebrand zijn, geven te kennen dat er zorgvuldig is nagedacht over wat er precies is uitgebeeld.

Goederenloods met deur op een kier
De goederenloods:

Langs de halve zolenlijn stonden diverse goederenloodsen nabij stationsemplacementen. De meeste waren naar een standaard tekening gebouwd. Daarin was nog wel ruimte voor diversiteit in gevelopeningen en het aantal beuken.

De loods van Vlijmen was een 3 beuks loods. Evenals die van station Drunen Wolfshoek. Leo en Jan-Hein hebben de loods vervuild en voorzien van de kenmerkende geschilderde naamplaat.

Met een beetje extra inzet, is ook één van de deuren op een kier gezet. Wat stuksgoederen en weelderig groeiend gras maken de omgeving verder af.

Goederenloods omgeven door weeldrig groeiend gras
Wachterswoning met speklagen
De wachterswoning:

In werkelijkheid hebben er 46 wachterswoningen langs de Langstraatspoorlijn gestaan. Hiervan zijn er anno 2020 nog c.a. 15 van over. In de omgeving van Vlijmen staat er momenteel nog 1. Ook in de diorama van Leo en Jan-Hein zien we een wachterswoning terug komen.

In werkelijkheid hebben de wachterswoningen een nummer gehad dat op de gevel geschilderd werd. Door het nummer op een wit contrastvlak te schilderen waren de aanduidingen al van ver te zien.

Echter is op vele historische foto’s te zien dat de nummers niet uitgebreid onderhouden werden. De verf viel vaak letterlijk van de muren. Dat is ook heel mooi in de diorama nagebootst. Ook zijn de speklagen, horizontaal aangebrachte metselwerk lagen in afwijkende kleur, doorgaans oker geel of donkergrijs, in het model opgeschilderd.